از سوی دیگر، چین سرمایهگذاری هایش را در آمریکای لاتین در فاصله سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰میلادی افزایش داده است. مدارکی که توسط سرویس اقدامات خارجی اروپایی به شکل پیش نویس تهیه شده، نشان میدهد چین در شرایط کنونی اولین یا دومین شریک مهم تجاری آمریکای لاتین است.
به علاوه بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین پس از شکست اروپا در تصویب توافقنامه تجارت آزاد از اتحادیه اروپا ناامید شدند.
گزارش اروپا همچنین هشدار میدهد کشورهای آمریکای لاتین با خطر اعتراضات اجتماعی و بیثباتی سیاسی که پیش از همهگیری ویروس کرونا نیز در این کشورها وجود داشت روبهرو می شوند. این موضوع مهم است و با جابجایی جمعیت و بحرانهای مهاجرتی بدتر میشود.
در این گزارش آمده است ۲۱ کشور از ۳۳ کشور آمریکای لاتین به پروژه جاده ابریشم چین، که برنامهای برای توسعه تجارت جهانی با چین است ملحق شدند.
« مپ جاوی لوپز » که سرپرستی هیات اروپایی در مجمع عمومی پارلمانی اروپا- آمریکای لاتین را به عهده دارد گفت : « کلید این مسئله دستورکاری برای اندازهگیری این موضوع خواهد بود که آیا کشورهای آمریکای لاتین بر پیامدهای اقتصادی کلان ناشی از جنگ اوکراین فائق خواهند آمد. »
براساس گزارشی که در روزنامه اسپانیایی «ال پاییس» منتشر شده، گزارشی که به تمامی وزارتخانههای امورخارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا فرستاده شده، تائید کننده آن است که تقریبا از یک دهه پیش این کشورها روابط خود را با کشورهای آمریکای لاتین نادیده گرفته و الز آن غافل شده اند. از سال ۲۰۱۵ هیچگونه اجلاسی میان این دو منطقه برگزار نشده است، چرا که اتحادیه اروپا به ویژه در سال های اخیر توجه خود را بر مناطق و کشورهای نزدیک تر به قاره اروپا از جمله لیبی، سوریه و اوکراین متمرکز کرده است.
ظهور قدرتمندانه چین با ابزار قدرت اقتصادی فقط محدود به آمریکای لاتین نیست و کشورهای قاره آفریقا نیز در سال های اخیر تمایل قابل توجهی تغییر مسیر از روابط خود با جهان غرب به سمت تقویت مناسبات با چین پیدا کرده اند و برخلاف کشورهایی اروپایی که همواره روابط و مناسبات خود با کشورها را با شرط و شروط گوناگون محدود می سازند، چین را کشوری سخاوتمند و شریکی قابل اعتماد می دانند.
حتی بسیاری از کشورهای اروپایی نیز گسترش روابط خود با چین را با وجود فشارهایی که از جانب آمریکا آنها را تهدید می کند، اجتناب ناپذیر می دانند.